Bröd

Jag satte en stor och ganska ljus deg idag, och bakade ut på tre vis.

Degen
4 dl grovt rågmjöl
4 dl havregryn
1 msk salt
1 l kokhett vatten

½ dl olivolja
2 msk honung
50 g jäst
4 dl vatten
2 l mjöl (mestadels siktat dinkelmjöl idag)

Skålla råg  och havregryn i kokhett vatten. Låt svalna några timmar.
Lös upp jästen i lite vatten och blanda allt till en deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 h. Baka ut och låt jäsa ca 30 min till.

Denna deg knådade jag igenom, delade i 4 delar och gjorde:

Lantbröd, 2 st (2/4 av degen)

Detta bröd bakade jag för några dagar sedan också, men då bara dessa limpor. Maken gillade att jag bakade något lite ljusare och jag tycker att det ju åtminstone inte är helt vitt. Saftigt och gott, gick åt i rasande takt till soppor, grytor, frukost och … tja, ett halvt bröd gick åt bara medan det stod och svalnade för att vi gick och okynnesåt!

Platta till degen och rulla ihop till en rulle. Jag jäste dem i jäskorgar med skarven uppåt och stjälpte sedan upp dem på en baksten i ugnen. 250 grader i en kvart, i med termometer och så 150 grader tills termometern visar nånstans mellan 96 och 98 grader. Det går jättebra på vanlig plåt också, jäsningen med såklart.

Mellanmålsbullar, 15 st

Fikonfyllningen är klart inspirerad av Pain de Martins saffransbullar. Dessa blev jättegoda tycker jag! 4-åringen gillade inte fikonbitarna så nästa gång mixar jag dem nog istället. Den här gången blir det istället fler till mig, mums!

Kavla ut en rektangel av degen. Lägg på en blandning av 100 g grovt hackade fikon, en skvätt olja och lite apelsinjuice. Rulla ihop, skär skivor och ställ skivorna på en plåt. Efter jäsningen, grädda i ca 225 grader i ca 14 minuter. Pensla på lite smält matfett och strö över lite råsocker.

Bake-off-frallor med solrosfrön
Gör en rulle. Dela i skivor. Doppa ena snittytan i solrosfrön och lägg upp bullarna på bakplåtspapper på en bricka. Jäs 20 min och ställ sedan in i frysen. Förpacka i påse eller burk när de frusit. När de ska ätas, ta fram i ca 20-30 min före gräddningen. Gissningsvis blir de bra om man gräddar i 200-225 grader i 15-20 minuter, men jag har faktiskt ingen aning… Jag får återkomma om det!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bröd

  1. Gudrun skriver:

    Vilket gott bröd!
    Tänk om man ändå hade energi eller lust till att baka. Men det är väl så att det är annat som prioriteras i stället.
    Ha det gott. Kram

  2. Pingback: Bullfyllning | Hallonbål

Lämna en kommentar