Fyllda bröd

Precis före matlagningen gick vår vardagsrumslampa sönder och det kom glassplitter precis överallt. Förut idag upptäckte vi en vattenläcka, det droppade från vinden ner på vårt hallgolv. Toppendag detta. Tur att åtminstone maten blev god.

Efter ett par dagar med riktigt usel kosthållning, ville jag ha lite riktig mat. Vi provade ett nytt recept som jag velat prova sedan jag såg det. 4-åringen åt bara bröd och gurka, men vi andra gillade det! Bebisen som inte är någon bebis längre smaskade villigt i sig och maken saknade bara lite salt.

Receptet finns här, men jag översätter det också, med några småändringar. Vill du ha fler detaljer så läs receptet på engelska.


Grillade bröd fyllda med potatis-, spenat- och kikärtscurry

Brödet:
5 dl kallt vatten
25 g jäst
2 tsk salt
11 – 13 dl mjöl (jag bytte ut 3 dl vetemjöl mot bovetemjöl)

Blanda ut jästen i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt och arbeta in mjöl så det blir en smidig deg. Jäs under bakduk i 2 h och använd sedan eller kyl och använd inom två dagar.

Curryn:
1 gul lök, hackad
5 hg potatis, tärnade
3-4 klyftor vitlök, hackade
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk kummin
2 tsk garam masala
1/4 tsk cayennepeppar
2-3 tsk salt
800 g krossade tomater
1 burk eller ca 240 g kikärter, sköljda om de är från burk
280 g babyspenat

Hetta upp lite olja i en  gryta och fräs löken med lite salt. Häll i potatistärningarna och lite till salt och stek tills potatisen nästan är färdig men fortfarande är hård i mitten. Häll i kryddorna och blanda om.

Tillsätt tomaterna och sjud upp. Rör om då och då. Låt koka tills potatisbitarna är helt klara och tomaterna har reducerats och tjocknat. Häll i kikärterna, sedan spenaten i omgångar. Smaka av med salt  och kryddor. Ta av från värmen. Kyl om den ska användas direkt.

Curryn kan förberedas upp till tre dagar i förväg.

Utbakning och grillning:
Baka ut 8 rundlar, ca 6-7 mm tjocka och 18-20 cm stora. Lägg på några skedar curry på ena halvan av varje rundel (lämpligtvis bakar man ut en i taget) och sprid ut den till ett jämnt lager med en remsa lämnad längs kanten för att kunna stänga bröden. Vik ihop och nyp ihop kanten.

Flytta över brödet till ett bakplåtspapper och upprepa tills alla bröden är utbakade. Låt bröden ligga otäckta så att de torkar ut lite på ytan.

Starta grillen. Pensla lite olja på gallret. Stick några hål i brödens ovansida med t ex en provsticka. Grilla i omgångar, ca 2-3 minuter per sida under lock. Sidan mot grillen ska bli gyllene och det ska synas ränder från gallret. Låt svalna något innan ni äter.

Resterna kan sparas i kylen i flera dagar och kan ätas kalla eller värmas i ugn. Mikrovågsugnsuppvärmning går bra men kan göra degen seg.

Mina ingrediensändringar:
1 kg tomatkross p g a förpackningsstorleken vi har hemma
Spenat byttes ut mot mangold eftersom vår stackars frysta bladspenat var frystorkad. Vi hade dock bara 150 g mangold, så det blev lite mindre än receptets mängder.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fyllda bröd

  1. Rebecca skriver:

    Jag minskade på saltet i både bröd och gryta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s