Citronkex

Pepparkakor förändrade till oigenkännlighet? Lite mindre söta bara.

Citronkex 100 st eller en himla massa bokstavskex

125 g margarin eller smör
0,5 dl socker
1 dl vit sirap
1 dl pressad citron
2 krm vaniljpulver
rivet skal av två citroner
1,5 tsk bikarbonat
2 dl grahamsmjöl
5,5 dl vetemjöl + lite till utbakning

Mät upp socker, sirap och citronsaft i en kastrull. Koka upp blandningen och lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva margarinet eller smöret och lägg det i en stor bunke tillsammans med citronskal och vanilj. Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå tills smöret eller margarinet smält. Rör om då och då. Låt svalna så att det blir ungefär rumsvarmt.

Blanda mjölet med bikarbonat och rör ned detta i smeten, och arbeta ihop den ganska lösa degen (den blir stadigare senare).

Låt degen vila ett till två dygn innan den bakas ut. Antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse i kylskåpet. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir lättkavlad.

Kavla ut en liten degbit i taget. Knåda degbiten lätt och kavla ut den lite tjockare änom du gjorde pepparkakor. Ta lite mjöl på bakbordet och på kaveln. Tryck inte ut degen utan kavla lätt och fint.

Ta ut figurer med mått. Lyft över kakorna på plåtarna med hjälp av en stekspade.

Grädda kakorna i 200- 225 graders ugnsvärme i 4-6 minuter. Passa kakorna, de bränns lätt.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Citronkex

  1. esarina skriver:

    Nu är de slut! Jag måste nog göra en ny sats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s